Om Fairycon/About Us

IMG_0654

Om Fairycon.
~ Sagan Om En Förening Som Heter Yousei-kai och “Vad I Hela Friden Har Vi Gett Oss In På?”~

Fairycon startades hösten år 2010 av en grupp gymnasieungdomar med ett gemensamt intresse – Japan och östasien, dess kultur och subkultur, dess historia, dess wacky idéer, hela andan av Japan. Ni som läser det här vet helt säkert precis vad vi talar om, och det är just denna anda, denna dragkraft som fått oss att samlas och åstadkomma något riktigt bra. Detta är nu vårt fjärde år.

Första året, och anledningen till att vi startades, var att föreningens grundare och dåvarande ordförande (låt oss kalla honom ‘Tekopp’) gärna ville arrangera ett eget konvent. Ett konvent som skulle gå av stapeln i Kalmar.
Kalmar, som absolut ingen vet vart det ligger och de som vet inte bryr sig om, är inte direkt jordens medelpunkt. Det fanns till exempel inte något speciellt för oss nördar att göra och vi tänkte att ja men då finns det ju en marknad för oss!

Vi bildade föreningen Yousei-kai. Det naturliga namnvalet för slutprodukten (tyckte vissa, tyckte inte andra) blev då såklart FairyCon.

Sen kom en viss nyårsfest emellan och så stod vi plötsligt där i Januari utan att ha planerat egentligen någonting alls. I slutet av januari hölls ett stressat möte där det sades rakt ut att antingen gör vi något nu eller så kommer det inte gå alls.
I skrivande stund vet undertecknad fortfarande inte hur det gick till men tjugo motgångar och en kollaps senare hölls då FairyCon’11 den 29de april till den 30de april i Calmare Internationella Skolas lokaler i centrala Kalmar.
Det var vårt första år, och det märktes nog väldigt väl. Trots det var vi ett tappert och glatt gäng arrangörer och en underbar grupp besökare som gemensamt förgyllde hela helgen och skapade fantastiska minnen tillsammans.

Valet att köra ett år till var därför inget svårt sådant. “Bättre kan vi”, sa vi till oss själva. Bättre kan vi. “Bra” är inte bra nog. Det kan alltid bli lite bättre, vi kan alltid jobba lite hårdare. Göra besökarna lite nöjdare.

Vi valde ny styrelse då föreningens grundare tog studenten samma år (han fick en tekopp i studentpresent) och sedan flyttade till Japan för att studera, och satte igång nästan direkt. Målet entligt en av de mer entusiastiska medlemmarna var att få allting klart lagom till höstlovet – och det, måhända, var kanske lite väl entusiastiskt.

Tillsammans, fick vi ihop till ett Fairycon’12. Återigen mötte vi vissa motgångar, men vi kämpade på och lärde oss av våra misstag. Det här var året då vi bytte lokal till JB-gymnasiet, bara ett stenkast bort från första årets lokaler.
Undertecknad vill minnas att Pockyn köptes in först veckan innan konventet ägde rum, vilket man både kan gråta över och skratta åt.

Fairycon’12 ägde rum 13de till 14de april 2012 och till vår glädje ökade besökartalet från första året – vi hade alltså inte avskräckt hela Kalmar läns Japanintresserade! Detta året var också flertalet tidningar där och dokumenterade händelsen, bland annat Östran, Barometern och Kalmar Läns Tidning. Ordföranden och en annan föreningsmedlem skickades iväg för att vara med i lokalradio och undertecknad har själv inte hört klippet men eftersom vi hittills inte fått några hotbrev så…
Vi betalade för övrigt vår underbare art director som gjorde vår affisch delvis i cupcakes. Kreativa lösningar, kreativa lösningar.

På väg mot Fairycon’13 började vi känna att nu…. Nu kan vi vår grej. Vi är en enad förening med erfarenhet och kontakter i vår business. Vi slängde helt enkelt på ett lager professionalism och hårdkörde återigen, den 4de till 5te maj 2013. Trots en akut personalbrist så gick det på något sätt vägen (YAY RAMUNE) och vi upptäckte rätt snart (när folk skulle gå och lägga sig dvs) att vi helt enkelt hade växt ur våra lokaler.

2014! Nya lokaler! Fortfarande för små sovsalar. Sablar.
För första gången hade vi ett band, fantastiska Overworld.

2015 räckte sovsalarna, och det var skoförbud i dem – Genialt. Det var också Fairycons femårssjubileum. Att Fairycon skulle hinna fem år var inte direkt något vi hade i planerna när vi satte oss för att skapa Kalmars enda konvent för östasiatisk populärkultur, men där stod vi. Bara att köra.
Ballonger överallt! Fast det fanns faktiskt ingen tårta. Tyvärr.
Vi införde också kortbetalningar och Swish och andra fantastiska nymodigheter.

2016. Det blir ett sjätte år. Temat är sagor. Det kommer bli fantastiskt.
Var där, annars kommer någon huffa och puffa på ert hus.

“Vad har du skrivit nu?” frågade dåvarande ordförande när jag först skrev ihop detta, som om jag inte vore pålitlig. “Att vi är psykopater hela bunten eller vad?”
Inte riktigt. Men en sak är säker – om vi vore psykopater skulle vi vara världens bästa förening av heltids-psykon. En organiserad bunt av psykon som fortfarande jobbar mot samma mål, såhär fem år senare.

Yousei-Kai – en familj snarare än en förening.

Hannski
Ordförande, Yousei-Kai

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s